Tuesday, November 3, 2009

tentang : jatuh~

1. aku paling ingat tragedi aku jatuh longkang depan rumah cik saleh sehingga gigi berdarah dan lutut luka berbekas. ngilunya kadang kadang terasa sampai sekarang. bila musim hujan lah biasanya. sudahlah jatuh longkang, ditimpa basikal pula!
aku meraung depan rumah cik saleh dengan abah yang mengamuk. marah marah. sambil basuh mulut aku yang penuh darah.
aku tak ingat tapi aku syak, cik kapitalis pun sama kena bambu dengan abah.

2. ketika berjalan pulang dari fakulti dengan penuh gaya sambil pegang lolly, tiba tiba tangan aku tak rasa apa apa. rupanya lolly dah jatuh longkang! siapa lagi yang nak tolong dia keluar dari longkang tu kalau bukan aku. longkang tu sempit tapi dalam. dua meter tu!
entah macam mana dia boleh jatuh [geleng kepala]. nasiblah dia tak ada cedera parah.
risau juga.

3. jatuh motor tu jangan cakap lah. sudah berkali kali. sampai kena mandi air masjid yang tok ngah bagi. cuma tak ada bunga. kalau mak tambah bunga tu dah lain macam jadinya. aku pun naik risau nak mandi air tu. [ketawa]
motor abah tu, kalau kau tengok lampu yang pecah. badan yang bercalar. itu kerja aku lah tu.
jatuh di site lain. jatuh di jalan lain. aku rasa, tak adalah laju mana pun aku bawa. tak lepas 120km/j pun.

4. hari tu mak cerita pada kawan kawan cerita yang aku hampir terlupa. yang aku pernah jatuh ketika mahu naik bas.
masa tu aku kurus [macam lah aku pernah gemuk!] dan bawa beg besar yang penuh buku [dasar nerd! atau sebenarnya tak tahu cikgu nak guna buku mana satu hari tu].
aku jadi macam kura kura lah bila jatuh. dan terus pak cik bas suruh balik rumah, tak payah sekolah. bila mak cerita pada kawan kawan, malu saya dibuatnya [sila baca dengan nada iklan gigi palsu].

5. jatuh cinta? aku tak pernah rasa.
tapi aku rela sakit jatuh longkang atau jatuh motor atau jatuh ketika naik bas berkali kali dari merana sakit jatuh cinta.
serius!
[tapi itu semua kerja tuhan. siapa jangka kerja tuhan. kan?]

15 comments:

sharamli said...

kal0 k0 hatuh cinTA ngn aku..sah takkan sakit...nak try?
hua3

Si Aizuddin said...

Aku tak jatuh cinta. Tak akan jatuh cinta.

Aku akan mencari cinta. Jumpa. Simpan dalam hati elok elok.
Cewah! Hahaha

sya said...

sape lolly??(angkat kening)

mugiwara said...

sha - tegak bulu roma~

si aiz - kau cari. jumpa. simpan? tak kejam ke macam tu?
[faham ke ni?]

sya - tak payah tau sape lolly~
[jelir lidah]

puding roti said...

setiap manusia, Tuhan lemparkan perasaan cinta. terpulang bagaimana mahu menyalurkannya. jadi baik utk kita atau sebaliknya-kawan kita kata. bukan kita sbb tu kita mcm tak brp paham je. kita tukang taip je. hee

tasikmerah said...

masalahnya, kan kadang2 kita terjatuh cinta. ter ok. tak sengaja. he he.


.

julietchun said...

kalo tgk org jatuh mesti nak gelak dulu baru timbul persaan kasihan, teruk betul aku nih.mujur aku tak pernah jatuh depan org lagi dan harap2nya takkan berlaku,malu beb :D

Rozita said...

jatuh cinta itu indah sebnarnya
belum cuba belum tahu.
bukan semua cinta itu pahit~insya-allah

Mak Su said...

nasib baik ada tok ngah ek :)

mugiwara said...

puding - owh~ maka. boleh lah buat buat tak faham juga...kikiki~

tasik - ter? owh~ jadi saya kena berhati hati nih!

juliet - maka. kalau jatuh nanti, gelak diri sinri dulu baru orang cepat kesian...
erm...tapi nanti malu sendiri juga...
kikiki~

rozita - belum cuba belum tahu tu, tahu. tapi takut la pulak nak mencuba...hihi~

maksu - tok ngah memang terbaik.

Drama Mama said...

haaaaaaa saya jugak slalu jatuh dulu. i was a total klutz, jatuh merata, longkang, dalam lopak dan macam2 lagi and sentiasa digelakkan kawan2.hehe

jatuh cinta best jugak ;-)

SOHO Mama said...

Jatuh cinta best jugak sebenarnya :) (fall in love)
Tapi bila "fall out of love" tu yang sakit tu :(

mugiwara said...

drama mama - orang memang suka gelak bila tgk orang len jatuh. tapi kita sinri tau diorang gelak dengan niat jahat atau sekadar tak mahu kita rasa sedih.

untungnya jatuh cinta yang best tu~
hihi~

soho mama - yg pertama tu, sakit bila rindu. yg kedua tu, sakit bila frust.
ye ke?

hyde said...

ko mmg ske jatuh kan..
bape kali jatuh dari jambatan pekse motor dlu?
lalala

haish..aku pon byk kenangan jatuh..

mugiwara said...

hyde - byk kali wooo~ rasa macam nk besarkn je jmbatan tu!