Friday, July 24, 2009

tugi~

kala zaman sekolah. kalau tak ada satu kumpulan yang suka mengejek dan memberi nama pada orang lain, memang tak sah jadi murid sekolah. apalagi nak jadi pailang terkenal di sekolah.

kawan kawan sendiri pun nak diberi gelaran. tapi yang hairan kawan yang terkena tu terima dengan tabah dan pasrah. (lagu era pajira berkumandang~)

mula mula aku pun tak tahu dari mana datangnya panggilan 'tugi'. kemudian baru aku tahu.
rupa rupanya, semuanya sebab gigi mancung dia tu.
cuba tengok cerita pendekar bujang lapok. hantu yang nak tiup trompet. hantu gigi mancung. itu hantu gigi lah. kan?

disebabkan 'hantu gigi' adalah nama yang tak komersial, mereka ubahsuai kepada 'tugi.
kelakar. aku pun tertawa sama. tapi kemudian buat aku fikir semula.
fikir aku, tak baik buat begitu. seperti menghina kejadian ilahi.

tapi.
kata mereka, kami tak main 'mak bapak' pun kira sudah bagus, tahu.
dasar pailang~

perhatian : nyaris nyaris sama dengan nama aku.
nasib lah 'mugi'~

17 comments:

sharamli said...

ustad pesan jgn panggil 0rg yg bukan2..

xbaek..

hua3

DIK AN said...

Mugi - Musang Gila? Hahahaha!

puding roti said...

mugi mugi..kesian tugi..

puding roti said...

eh bukan..kesian kt org yg digelar tugi. cian...

hyde said...

yesss!!!!! aku menang!!! 1-0..

en mugi.. sile jgn berpure2 baik dengn 'bertopengkan muka 'dak assalamualaikum' .. (I KNOW YOU LA)

kekecik dah nakal..(Tahniah kepada syaiton di sisi en mugi..)

lalala..(menyanyi2 sambil hitung bape jam lagi nak makan steamboat)

Si Aizuddin said...

sabar tugi. ape yg dtg pusing pegi pusing.(rujuk kamus dwi-bahasa bm/bi)

mugiwara said...

sha - fuh~ seb bek pnggil 'tugi' bukannya 'bukan2'

dik an - oit! oit!
aku adalah mugi si comel~

hikhikhik~

puding - kena kesian ke?
er..baiklah...kesian tugi..

roti - er..tak sama? hahaha~
oke, semula. kesian org kena gelar tugi tu~

hyde - incik, apa yg ko mnang ni?

sila jgn terlalu memahami aku...

huhu...aku ialah si baik~

yay! stimbut~

mugiwara said...

si ai (macam citer law of ueki plak) - main pusing pusing buat aku pening~

k.e.r.i. said...

mugi tu ape weh?
mulut gigi?
hahaha

Si Aizuddin said...

boleh boleh. tapi ai tu gadis, aku jejaka ganteng.

aku pun pening ni. mane panadol?

mugiwara said...

keri - dh macam nama pnyakit pulak~
bg la yg snonoh sket...

si ai - haha...kau versi lelaki la....

sila carik penedol dalam lemari.

@tune® said...

kau bukan hantu gigi juga kan?

Kikuri-sama said...

Mugi n Tugi! Waaaa... nama yg catchy kalu buat boyband! Aku mesti beli album kau...


P/S
Aku dpt vocab baru= pailang

arfahadnan said...

tul ckp kikuri tu..
cam sama sehati sejiwa..


leh wat duo cam tacky & tsubasa..

..^_^..

mugiwara said...

@tune - 100% wa yakin adlah bukan!

kikuri - tak sangka nama kami leh wat komersial...btol ke bleh?

arfah - duo? erm...idea korg cm menarik je ni...
tp rasanya kami cme boleh bwk lagu2 cam jalil hamid atau saleh yakob je kot~
huhuhu~

julie^beth said...

atleast die ada nickname dari kecik.. ko plak nickname ko bagi sendiri.. kesian.. haha

mugiwara said...

julie - baik aku bg sinri dr org bg nama yg bukan2~
haha~