Monday, July 20, 2009

mak kata~

mak kata, nyawa manusia ni dah murah sangat. macam tak berharga pun ya juga.
- orang dibunuh bermacam macam cara. dikerat, disembelih, dibakar, dibom pun ada~

mak kata, perangai manusia ni kalau nak bandingkan dengan haiwan, haiwan tu lagi penyayang.
- kucing pun tahu jaga anak. tak kira siapa bapanya. manusia ni, walau dah ada panduan hidup, bila tersadung terus tak mahu bangun. sanggup bergelumang dan menambahkan lumpur seluruh tubuh.

mak kata, manusia sekarang tak tahu hargai hidup. tak sayang nyawa.
- selalu membahayakan diri di jalan raya. telan 'gula gula' yang membunuh jiwa. tuala pun jadi lah buat merenggut nyawa.

mak kata, tak kira duduk mana pun kita, belum tentu kita selamat dari perbuatan buruk manusia lain
- keluar rumah, kena ragut. kena rogol. kena sodom. berkurung di rumah, kena rompak. kena kelar. kena bunuh.

mak kata, manusia sekarang hidup makin tak bermaruah.
- perempuan tak kenal apa yang buat mereka jadi bermaruah. lelaki juga dayus, tidak mampu jadi pembela maruah. entah apa jadi dengan pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara. pernah aku dengar orang bijak pandai berkata, negara yang baik wujud dengan adanya ibu yang baik.

mak kata, penyakit sekarang muncul yang pelik pelik
- macam manusia itu sendiri yang cari penyakit. sebelum ini mana pernah dengar orang kena penyakit pernafasan akut. atau penyakit tumor otak. sekarang B1N1 pun orang takut~


tiba tiba. aku rasa aku patut beli buku 'indahnya hidup bersyariat' yang kami belek di mph hari tu~
ia mampu dimililki semua orang.
ayuh beli~

perhatian: tapi setakat beli saja, belum tentu menjanjikan apa apa.
[pesanan khas buat diri sendiri]

22 comments:

sharamli said...

betul kata mak..
sy tak tau apa yang buat sy jadik BUDAK perempuan yang bermaruah..

@tune® said...

anak mak..

aku pon ade buku tauhid..
aku nk bace lah!!!

DIK AN said...

Tetiba rasa nak baca quran...

SOHO Mama said...

Aikkk B1N1...? Ada ada je tau..

Elok lah u ambik iktibar dari apa yg mak u cakap. Masa I muda2 dulu, tak gerenti I dengar 100% benda2 mcm ni. Alhamdulillah..u jadi lah salah sorang tiang negara eh :)

mugiwara said...

sharamli - ayuh~ cari sama2~

@tune - bior le...nk jd anak mak~

dah g baca buku tauhid tu!

dik an - alhamdulillah~
baca sampai khatam!

soho mama - haha...

jd 'tiang'? entah kukuh ke tak ye?
hhihi~

Rozita said...

ini jadi nya bila manusia sudah tidak beragama.
actually semua agama menyuruh yang baik..
elok sgt la tu..beli lah buku tu..

arfahadnan said...

aku baru teringat ader satu buku agama.. menjadi anak soleh ke aper ke tajuk nyer.. ader soleh2 lah..
aku baru baca 2 mukasurat.. pastu, aku simpan tepi katil jer.. arini aku nak sambung baca lah.. sian buku tuh.. buku selepas2 dier sumer aku dah abis baca..


*tiba2 aku suka membaca skang nih.. satu perangai yg aneh berlaku kat aku..

Kikuri-sama said...

Wuishh! Tabik spring la kat entry ni! Penuh ngan nasihat berguna!

puding roti said...

dulu kita selalu kata, "muda cuma sekali," (sila tiru gaya nora danish dlm citer puteri.

dan mak jawab, "hidup pun cuma sekali,"

maknanya mak suruh hargai hidup. buat baik jgn bt benda yang tuhan marah dan ya, marilah kita beli buku 'indahnya hidup bersyariat' itu bersama-sama

mugiwara said...

rozita - itula pasal...kena saling ingat mengingatkan...
ayuh beli!

arfah - apa yg aneh?
bagus la tu...

sampai hati kau buat buku ada-perkataan-soleh2 tu sedemikian rupe~

kikuri - maceh~
maceh pada mak jua~

puding - haha....rebel sungguh!
ayuh sama2~

nico izzat said...

right, dunia ni memang byk perkara buruk...tp quoting dr movie LOTR, "there are still goodness in the world and it's worth protecting it" jadi selagi kita percaya pada asas kejadian manusia yg dilahirkan baik dan manusia bole berubah, insyallah kita pun bole mengubah dunia...kalau x dunia pun, diri kita sendiri...

F A R Y N said...

mak kata,
mugi harus kawen cepat...
hahahahaaha

Si Aizuddin said...

mak kata,
dah solat belum?

julietchun said...

apa yg mak kata tu semuanya betul. buku agama banyak dalam lemari, kena baca balik nih.

mugiwara said...

nico - perubahan sebenarnya bermula dari perkara2 kecil je...kendian baru la nmpk ke arah mana dia pergi...
baik?
buruk?

faryn - apa pulak!

aku tggu 'reunion' kau~
haha...
kau kan makcik...
lgpn tak elok langkah bendul~
haha...

si aizudin - nak pegi la ni...
hehehe~

juliet - dalam lemari tak pe lagi.
kalau dh bungkus dlm kotak, sape nk jwab?
okie..baca..baca..

Monkey D Luffy said...

jgn lupa kata mak

mugiwara said...

luffy - baek~

julie^beth said...

ape kata duduk kat mph dan baca. kalau terasa meresap dalam jiwa, baru beli..

mugiwara said...

julie - boleh juge buat cenggitu...
tapi aku suka beli dan peram sebelum mula baca...
[akibat beli buku secara 'pukal']

hyde said...

tetibe aku teringat email y aku dapat dr mak ku...

harapan ibu bapa (ala, slide y org 4ward2 tu)...wpon dh bce b4 nie, bile bce y time mak aku bagi....trus tetibe termenangis..mak, maafkan saya mak..

Indrasakty said...

Aku suka penyakit last tu. Pelik juga, bahaya sangat ke?

mugiwara said...

hyde - aku tak pernah dapat pun~

itu maknanya mak kau tau, kau banyak buat salah!

sila kembali ke pangkal jalan!

indra - haha~

agak bahaya.

penyakit B1N1 tu pnyakit takut bini~
haha~